Лексикон на съставките


 
СЪСТАВКИ - А СЪСТАВКИ - В СЪСТАВКИ - С СЪСТАВКИ - D СЪСТАВКИ - Е СЪСТАВКИ - F СЪСТАВКИ - G
СЪСТАВКИ - H СЪСТАВКИ - І СЪСТАВКИ - L СЪСТАВКИ - M СЪСТАВКИ - O СЪСТАВКИ - P СЪСТАВКИ - R
СЪСТАВКИ - S СЪСТАВКИ - T СЪСТАВКИ - U СЪСТАВКИ - Z
 
 
 

СЪСТАВКИ - А

Име по INCI

Немско наименование

Група вещества

Действие/свойство

Acrylates / Steareth-20 Methacrylate Copolymer

 

Акрилкополимер

 

Повишава вискозитета

Сгъстяващо средство и стабилизатор на пяната при шампоани за тяло и коса

Alcohol denat.

Етилов алкохол, или етанол

Активно вещество

Подпомага микробиологичната стабилност по време на ползване на продуктите; създава усещане за свежест

Allantoin

Алантоин

Активно вещество

Стимулира обновяването на клетките, повишава съпротиви-телната способност на кожата, прави я гладка и гъвкава

Aloe Barbadensisi

Алое вера- гел

Активно вещество

Добива се от листата на растението, съхранява влагата в кожата, действа противовъзпали-телно

Aluminum Hydroxide

Алуминиев хидроксид

Спомагателно вещество

 За достигане на желаната стойност на pH 

Aluminum Stearate

Алуминиев стеарат

Спомагателно вещество

Гел-образуващо вещество, спомага за постигане стабилитет при кремове и гел

Ammonium Glycyrrhizate

Амониева сол на глицир-хитиновата киселина

Активно вещество

Глицирхитиновата киселина се получава от сладко коренче и действа противовъзпалително

Amyris Balsamifera

Масло от сандалово дърво

Естествено ароматно вещество   

Получава се чрез дестилация от сандаловото дърво 

Anethum Graveolens

Масло от копър  

Активно вещество 

Етерично масло от плодовете на копър, помага при газове           

Aniba Rosaedora

Масло   от розово дърво

Естествено ароматно вещество 

Добива се чрез дестилация с водна пара от дървесината на бразилското розово дърво

Aqua

Вода

Вода

Носеща субстанция в емулсии и почистващи продукти, осигурява влага на кожата

Ascorbyl Palmitate

Аскорбилов палмитат 

Антиоксидант

Предотвратява развалянето на масла и мазнини

СЪСТАВКИ - В

Име по INCI

Немско наименование

Група вещества

Действие/свойство

Behenyl Beeswax

Естер на бехенилов алкохол и пчелен восък

Восък  

Осигурява консистенцията в емулсии  

Bisabolol

Бизаболол  

Активно вещество 

Основно активно вещество от лайка, противовъзпалително

Butylene Glycol

1,3-Бутилен-гликол

Активно вещество 

Повишава способността накожата да задържа влага       

Butyl Methoxydibenzoylmethane

Метоксилфенил-бутил-фенил-пропандион

Активно вещество 

UVA-филтър (светлозащитен филтър) –при слънцезащитни продукти

Butylparaben

pHB-естер бутилестер на     парахидроксибензоева киселина

Консервант

Предотвратява развитието на микроби в продукта по време на съхранение и ползване

Butyrospermum Parkii

Масло от карите

Масло

Естествен поддържащ маслен компонент; прави кожата гладка и гъвкава

Buxus Chinensis

Масло от жожоба

Масло   

Естествено масло (течен восък), добито от орех на жожоба; изключително стабилен маслен компонент,  който в кремове и емулсии предизвиква приятно меко усещане по кожата

СЪСТАВКИ - С

Име по INCI

Наименование

Група вещества

Действие/свойство

Calendula Officinalis

Екстракт от цвят на невен

Билков екстракт 

Маслен билков екстракт, подходящ при чувствителна и разранена кожа  

Cananga Odorata

Ylang Ylang

Естесвено ароматно вещество

Получава се чрез дестилация от цветовете на Ylang Ylang (в превод “цвете на цветята”)

Capryl Glycol

Октандиол 

Активно вещество

Съхранява влагата

Carnauba

Восък от карнауба

Восък  

Восък, който се добива от листата на палма- карнауба

Carthamus Tinctorius

Масло от цветен магарешки трън 

Масло

Масло с високо съдържание на ненаситени мастни киселини       

Caprylic / Capric Triglyceride

Каприл/капринова киселина- триглицерид  

Масло 

Маслен компонент, действащ благотворно на кожата , с растителен произход, възстановява мазнината в кожата, прави я гладка

Carbomer

Карбоксивинилов полимер 

Спомагателно вещество

Сгъстяващо средство, спомага за постигане на стабилност при кремове и гел

Cedrus Atlantica

Кедрово масло

Естесвено ароматно вещество 

Дестилат от кедрово дърво 

Cera Alba

Пчелен восък

Восък

Естествен подхранващ  восък, поддържа кожата мека и еластична   

Cera Microcristallina

Микрокристалинен восък 

Восък  

Осигурява консистенцията , има изглаждащо въздействие, възстановява мазнината в кожата

Cetearyl Alcohol

Кетил-стеарилов алкохол 

Спомагателно вещество

Осигуряващ консистенцията восък

Cetyl Alcohol

Кетилов алкохол

Спомагателно вещество

Осигурява консистенцията, възстановява мазнината в кожата

Cetyl Hydroxyethylcellulose

Модифициран хидроксиетилов етер

Спомагателно вещество

Образува гел, сгъстяващо средство от целулоза

Cetyl Palmitate

Кетилпалмитат

Восък 

Синтетична основа за кремове, прави кожата гладка и гъвкава 

ChamomillaRecutita

Екстракт от лайка

Билков екстрат

Активните съставки на лайката, като азулен и бизаболол действат противораздразнително и противовъзпалително

CI 15985

Жълт оцветител

Оцветител

За оцветяване на крайния продукт 

CI 19140

Жълт оцветител

Оцветител

 За оцветяване на крайния продукт

CI 42051

Син оцветител

Оцветител

 За оцветяване на крайния продукт

Cinnamonium Camphora

Камфорово масло

Естествено ароматно вещество

Растително етерично масло 

Cinnamomum Zeylanicum

Масло от кора на канела

 Естествено ароматно вещество

Получава се от кората на канелово дърво

Citric Acid

Лимонена киселина

Спомагателно вещество

Служи за достигане на желаната   pH- стойност

Citrus Bergamia

Масло от бергамот

/сорт круши/ 

Естествено ароматно вещество

Добива се от кората на бергамот

Citrus Dulcis

Портокалово масло

Естествено ароматно вещество

Получава се чрез пресоване на портокалови кори 

Citrus Nobilis

Мандариново масло

Естествено ароматно вещество

Получава се от мандаринови кори

Cocamidopropyl Betaine

Мастна кокосова киселина амидо-алкил- бетан 

Измивна суровина

Мека, добре поносима от кожата измивна суровина (тензид) 

Coco Glucoside

Мастноалкохолен полигликозид

 Измивна суровина

Мека измивна суровина, произве-дена от нишесте и кокосово масло

Cocoglycerides

Смес от моно-, ди- и триглицериди на  наситени естествени мастни киселини

Омасляващ компонент

Мастносъдържима основа за постигане на  консистенция

Coriandrum Sativum

Масло от кориандър

Естествено ароматно вещество

Добива се чрез дестилация с водна пара на раздробени плодове

Cuminum Cyminum

Масло от кимион

Естествено ароматно вещество

Получава се от семената чрез дестилация с водна пара

СЪСТАВКИ - D

Име по INCI

Немско наименование

Група вещества

Действие/свойство

 

 

 

 

Dicaprylyl Ether

Диоктилов етер

Масло

Неомазняващ маслен компонент

Dicocoyl Pentaerythritol Distearyl Citrate

Пентаеритрит-естер на мастна киселина 

Емулгатор

Свързва масла/мазнини и вода в емулсия 

Dimethicone

Силиконово масло

Масло

Образува предпазен слой върху кожата, наред с другото, помага при негативно влияние на околната среда

Dioctylcyclohexane

Въглеводород

Масло

Мастен компонент, изглажда кожата, слабо омазняващ

Dipropylene Glycol

Дипропиленов гликол

Активно вещество

Повишава способността на кожата да задържа влага

Disodium Cocoamphodiacetate

Мастна кокосова киселина амидоетил,    хидроксиетил-глицинат

Измивна суровина

Мека, добре поносима от кожата измивна суровина 

Disodium Laureth Sulfosuccinate

Мастноалкохолен полиетиленгликолетер сулфосукинат

Измивна суровина

Мека измивна суровина, добре поносима от кожата и лигавиците

Disodium PEG-4 Cocamido MIPA Sulfosuccinate

Динатриева кокосова мастна киселина – изопропаноламид полигликол-етер сулфосукинат

Измивна суровина

Мека измивна суровина, образува добра пяна

Disodium Phosphate

Натриев хидрогенфосфат

Спомагателно вещество

Буферна субстанция , регулира рН-стойността на продукта 

Disteardimonium Hectorite

Органично модифициран   алуминиев окис   (магнезий-алуминий-силикат)

Спомагателно вещество

Осигурява консистенцията, стабилизатор за водно-маслени кремове

СЪСТАВКИ - Е

Име по INCI

Немско наименование

Група вещества

Действие/свойство

Elettaria Cardamomum

Масло от кардамом

Естествено ароматно вещество

Етеричното масло се добива от семена на кардамомово дърво

Ethylparaben

pHB-естер етилов естер на парахидроксибензоена киселина

Консервант 

Предотвратява развитието на микроби в продукта по време на съхранението и употребата му

Eugenia Caryophyllus

Карамфилово масло

 Естествено ароматно вещество

Добива се чрез дестилация с водна пара от изсушени карамфи-лови пъпки

СЪСТАВКИ - F

Име по INCI

Немско наименование

Група вещества

Действие/свойство

Farnesol

Фарнезол

Активно вещество 

Противовъзпалително действие 

Foeniculum Vulgare

Масло от аптекарски копър

Естествено ароматно вещество

Етеричното масло се добива от изсушените плодове на растението

СЪСТАВКИ - G

Име по INCI

Немско наименование

Група вещества

Действие/свойство

Gadi Iecur

 Рибено масло

Масло

Медицинско      рибено масло от треска, ефективно средство при лечение на рани, съдържа витамин А и D и е богато на ненаситени мастни киселини

Glycerin

Глицерин  

Активно вещество

Задържащо влагата средство, респ. осигурява влага при кремове и лосиони 

Glyceryl Laurate

Моноглицерид на лауринова киселина

Мазнина

Възстановяващ мазнината в кожата,осигуряващ  консистенци-ята  маслен компонент

Glyceryl Linoleate

Линолова киселина глицеринов естер  

Масло

За третиране на груба и увредена кожа

Glyceryl Linolenate

Линоленова киселина глицеринов естер  

Масло

За третиране на груба и увредена кожа

Glyceryl Oleate

Моноглицерид на маслена киселина

Емулгатор 

Свързва в емулсия вода и масло

Glyceryl Stearate Citrate

Глицеринов естер на стеарин-лимонена киселина

Емулгатор 

Свързва в емулсия вода и масло

Glycine Soja

Соево масло 

Масло

Растително масло, богато на ненаситени мастни киселини

Glycol Distearate

Гликолдистеарат

Мазнина

Възстановява мазнината в кожата, придава перлен блясък

Guaiazulene

Aзулен

Активно вещество

Активно вещество от лайка, противораздразнително, противовъзпалително 

СЪСТАВКИ - Н

Име по INCI

Немско наименование

Група вещества

Действие/свойство

Helianthus Annuus

Слънчогледово масло

Масло

Растително масло, богато на ненаситени мастни киселини

Heliotropine

Хелиотропин, или пиперонал

Активно вещество

Активно вещество от ванилия и пипер, действа противовъзпалително

Hexamidine Diisethionate

Диизетионатна сол на хексамидина

Консервант 

Предотвратява развитието на микроби в продукта по време на съхраняване и употреба

Hexyldecanol

Хексидеканол (Guerbet Alkohol)

Масло

Маслен компонент, с добра разстилаща способност

Hexyldecyl Laurate

Естер на хексилдеканола с лауринова киселина 

Масло

Добре резстилащ се маслен компонент

Hexyl Laurate

Хексилов естер на лауринова киселина  

Масло

Добре разстилащ се маслен компонент, слабо омазняващ

Homosalate

3,3,5-триметил-циклохексилсалицилат 

UV-филтър

Добро филтриращо действие в на UV-B- диапазона, предпазва кожата от вредното  въздействие на   UV-B- лъчите   

Hydrogenated Castor Oil

Втвърдено рициново масло

Мазнина

Осигурява консистенцията, стабилизатор за крем

Hydrogenated Microcrystalline Wax

Втвърден парафинов восък 

Восък

Осигурява консистенцията при кремове 

Hydrolyzed Wheat Protein

Хидролизиран житен протеин 

Активно вещество

Успокояващо, подобрява усещането на кожата

СЪСТАВКИ - І

Име по INCI

Немско наименование

Група вещества

Действие/свойство

Illicium Verum

Анасоново масло

Естествено ароматно вещество

Добива се чрез дестилация с водна пара от пресните плодове на растението 

Isoamyl p-Methoxycinnamate

Естер на канелена киселина 

Активно вещество 

UVB-светлозащитен филтър 

Isopropyl Myristate

Изопропилмиристат 

Масло

Прави кожата гъвкава, без да оставя мазен блясък

Isopropyl Palmitate

Изопропил-палмитат

Масло 

Прави кожата гъвкава, без да оставя мазен блясък

СЪСТАВКИ - L

Име по INCI

Немско наименование

Група вещества

Действие/свойство

Lactic Acid

Млечна киселина 

Спомагателно вещество

За постигане на киселинната физиологична pH-стойност , съставка на естествената киселинно-защитна обвивка на кожата

Laureth-3

Мастноалкохолен етоксилат 

Измивна суровина 

Повишава вискозитета при шампоани за тяло и коса

Laureth-4

Мастноалкохолен етоксилат 

Стабилизатор 

Разтворител за етерични масла 

Lauryl Glucoside

Мастноалкохолен полигликозид 

Измивна суровина 

Мека измивна суровина на базата на царевично и картофено нишесте и кокосово масло

Lavandula Angustifolia

Лавандулово масло 

Естествено ароматно вещество

Добива се от цветовете на лавандулата

Lavandula Hybrida

Лавандиново масло 

Естествено ароматно вещество

Добива се от цветовете на лавандулата

Lecithin

Лецитин 

Спомагателно вещество 

Естествен емулгатор

Linoleic Acid

Линолова киселина 

Активно вещество 

Есенциална мастна киселина, съдържаща се в кожата и съставка на много растителни масла 

СЪСТАВКИ - M

Име по INCI

Немско наименование

Група вещества

Действие/свойство

Magnesium Sulfate

Магнезиев сулфат 

Стабилизатор 

Стабилизатор за водно-маслени емулсии 

Melissa Officinalis

Масло от маточина 

Естествено ароматно вещество 

Добива се чрез дестилация с водна пара от лимонова маточина

Mentha Piperita

Масло от мента 

Естествено ароматно вещество

Добива се от листата на растението  

Mentha Spicata

Масло от мента 

Естествено ароматно вещество

Добива се от листата на растението  

4-Methylbenzyliden Camphor

3-(4-метил-бензилидов) камфор 

Активно вещество

UVB-светлозащитен филтър 

Methylparaben

Метилов естер на парахидроксибензоева киселина

Консервант 

Предотвратява развитието на микроби в продукта по време на съхранение и употреба

Myrtus Communis

Масло от мирта  

Естествено ароматно вещество

Добива се чрез дестилация с водна пара от връхчетата на клонките на миртата

СЪСТАВКИ - О

Име по INCI

Немско наименование

Група вещества

Действие/свойство

Octyldodecanol

2-октилдодеканол   (Guebert Akohol)

Масло

Маслен компонент с добра разстилаща способност

Octyl Methoxycinnamate